FAQ – nytt fiberavtal

Nu har jag haft tillägg, Cmore Sport och Viasat Sport, inprogrammerat i programkort som sitter i C/A- moduler som nu sitter bak på tv-apparaterna. Programkort behövs inte ifall Telias lösning blir aktuellt utan det kommer att gå via boxarna? 

Det stämmer. Allt sköts via boxen eller genom att logga in telia.se. Där kan du beställa extra kanaler (ev. har vi en mindre rabatt på extra kanaler).

Telia har också pay-per-view där man kan köpa en ”biljett” till en enstaka match i SHL, La Liga, Serie A, MLS, handbollsligan och hockeyallsvenskan. Vi får se om det blir mer framöver eftersom Telia köpt rättigheterna till Champions League. Du kan se vilket innehåll som finns på Telia här https://www.telia.se/privat/tv

När jag läser informationen från er bifogade broschyr blir jag orolig. Jag försöker förstå texten men skulle behöva få veta exakt vad Telias förslag innebär installationsmässigt utöver befintlig fiberuttag (där fibern nu kommer in) och den större fiberboxen (som blinkar grönt).

Den större fiberboxen som är vit och blinkar grönt blir kvar. Eventuellt kommer Telia att byta ut den mot en annan box, men det ordnar Telia i så fall utan kostnad.

Hos den som vill ha tv via gruppavtalet kommer Telia också kostnadsfritt att installera en router (lämpligen i närheten av den vita fiberboxen). Från routern kommer det att dras en sladd (en nätverkskabel) till en box vid tv:n (den ser ut ungefär så här https://www.telia.se/privat/tv/produkter-tillbehor/produkt/arris-vip-4302). Boxen ansluts till tv:n med en HDMI-sladd. Boxen och routern behöver självfallet ström. Telias router kan bryggas, så att den som vill behålla sin gamla router för internet kan göra det.

Står man utanför gruppavtalet beror behovet av utrustning och kostnaden för installation på vem man köper tjänster av.

Så ser grundinstallationen ut. Vill man inte ha en sladd från routern till boxen kan man själv köpa en s.k. trådlös accesspunkt som transporterar signalen utan sladd mellan routern och boxen. Det kostar ca. 1 700 kr. Telia hjälper till med installationen även av den om man vill. Har man fler tv-apparater krävs samma sak till alla tv-apparaterna. Men om man har en Apple-tv eller en Chromecast kopplad till tv:n kan man använd den istället för en box från Telia (rekommendationen är dock att ha minst en tv med box).